Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij opdracht 3.1.3 kreeg ik bij moeder een verdeling van 3 factoren en bij vader een verdeling van 5 factoren. In de uitwerking komen beide uit op 4 factoren. Het verschil zit er in of er vooraf wordt aangegeven hoeveel factoren er moeten worden getrokken of niet. De screeplot is bij beide manieren hetzelfde, en wijst volgens mij op 3 resp. 5 factoren.

Mijn vraag is waarom je vooraf het aantal factoren zou instellen. Als je op basis van je theorie 4 factoren trekt, dan wordt je theorie bevestigd. Ga je niet uit van die theorie maar alleen van de data, dan kom je op een andere verdeling die naar mijn idee ook best te verdedigen is als je kijkt naar de inhoud van de items. Waarom dan de keuze om vooraf het aantal te trekken factoren al te bepalen?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (250 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In de uitwerking is inderdaad gekozen voor een oplossing die mooi past bij de theorie. Het probleem dat jij signaleert, is niet met exploratieve factoranalyse op te lossen. Maar wel met zogenoemde confirmatieve/conformatorische factoranalyse (CFA), omdat je modellen kunt toetsen en qua fit met elkaar kunt vergelijken..

Als je analyses doet met EFA kun je je laten leiden door inhoudelijke overwegingen, zoals ik heb gedaan bij de uitwerking. IK heb inderdaad gestuurd op 4 factoren, omdat ik daar een goed interpretatie bij kon geven.

MvG, Rolf
door (13.0k punten)
Bedankt voor het antwoord. Zou de door mij gevonden uitkomst dan ook juist kunnen zijn? Zoals in het college, waarbij de keuze voor het aantal factoren afhing van wat je ermee wilt bereiken?
Ik heb gestreefd naar eenzelfde oplossing voor vaders en moeders (4 factoren). Dat is een criterium dat je zou kunnen meewegen, want dat heb je soortgelijke items en een soortgelijk indeling voor mannen en vrouwen. Een 3-factor oplossing voor de moeder en 5-factor oplossing voor de vader  is wat dit betreft niet zo "mooi"/"handig". MvG, Rolf
...