Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik verneem net van cETO dat het gebruik van Qualicoder niet meer is toegestaan, maar dat het gebruik van Rock wel zou mogen? Waar vind ik meer info over die tool? Kan dit op de community-pagina's van methoden en statistiek worden toegevoegd?

in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

De Reproducible Open Coding Kit (ROCK) kan sowieso gebruikt worden. Dit is een systeem in ontwikkeling, dat al wel bruikbaar is voor kwalitatief onderzoek, omdat ik mede ontwikkel, en voor nu dus even kan mee-begeleiden. Of dit al bruikbaar is, hangt af van welke analyses je precies wil uitvoeren. De ROCK wordt in eerste instantie ontwikkeld om aan te sluiten of drie typen analyses:

  • Epistemic Network Analyses;
  • Cognitieve Interviews;
  • Onderzoek om de inhoud van constructen in kaart te brengen, vergelijkbaar met Belief Elicitation in de Reasoned Action Approach, maar dan veel breder, door met Decentralized Construct Taxonomies te werken.
Met betrekking tot 'huis-, tuin-, en keuken-analyses' ondersteunt de ROCK op dit moment codering en het genereren van co-occurrence tabellen en overzichten van de gecodeerde fragmenten met een te specificeren context (i.e. hoeveel regels boven en onder elk fragment je ook nog wil zien). Binnenkort wordt functionaliteit toegevoegd om interbeoordelaarsbetrouwbaarheid uit te rekenen. De ROCK ondersteunt zowel inductief als deducatief coderen. Er is een rudimentaire interface ontwikkeld om te coderen, die bestaat uit een HTML/CSS/JS applicatie die lokaal kan draaien.
Omdat de ROCK niet op een server draait is er geen derde partij betrokken bij de analyses; er hoeft dus geen dataverwerkingsovereenkomst te worden afgesloten.
Je kunt je specifieke behoeften met betrekking tot de analyse in een opmerking zetten, of me mailen. Tenminste, als je een begeleider bent (je gebruikersnaam is consistent met de naam van een van mijn collega's), mail me dan even; als je een student bent, dan is het waarschijnlijk handiger als je je begeleider vraagt om mij even te mailen.
door (77.8k punten)
...