Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi,

Vraagje, na het doen van een factor analyse laden items op meerder factoren. Wat doe je met deze items? Verwijder je die? Of ken je deze toe aan één van beide factoren? En wat bepaalt dan of je deze toekent of niet. wat bijvoorbeeld als ze beide hoog laden? Maar op de ene net iets hoger dan op de andere

En wat als er sprake is van een positieve lading op de ene factor en een negatieve op de andere? Dan is er sprake van een schaal. Hoe verwerk je dat dan inhoudelijk in de factoren? Of verwijder je deze dan?

Jolanda
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Jolanda,

Als een item hoog laadt op twee factoren (bijv. .40 en .50) is het beter om zo'n item weg te laten, want dat maakt de interpretatie wat lastig. Het verschil in ladingen is arbitrair, maar ik zou zeggen dat .10 -.20 een klein verschil is.

Jouw 2e opmerkingen heeft te maken met een bipolaire schaal. Door items te hercoderen kun je daar een schaal van maken. Zie ook cursumateriaal.

MvG, Rolf
door (13.0k punten)
...