Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik citeer uit 2.2 verdelingsvormen - normale verdelingen en z-scores:

"Datapunten in een z-verdeling heten z-scores, en van een z-score van 2 is dus gelijk duidelijk dat dat datapunt 2 standaarddeviaties boven het gemiddelde ligt. Dat betekent dat slechts 2.5% van de datapunten nog hoger ligt dan dat datapunt (we zagen net immers dat 95% van de datapunten binnen twee standaarddeviaties van het gemiddelde ligt)."

Hoe komen we aan die 2.5%?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Dat kan op superveel manieren. Je kunt het simpelweg uit je hoofd weten, wat jij nu als het goed is doet :-) Of je kunt tabellen gebruiken, zoals mensen vroeger deden (zie het einde van het boek van Field bijvoorbeeld). Of je kunt in R het commando pnorm(2, lower.tail = FALSE) gebruiken, wat dan 0.02275013 geeft.

(Trouwens - 0.02275013 is niet precies 0.025; dat komt omdat de 2 is afgerond. Het is eigenlijk 1.959964, wat vaak wordt afgerond naar 1.96 en 2. Die kleine verschillen zijn niet erg; statistiek betreft het rekenen met getallen uit steekproeven, en die getallen, bijvoorbeeld gemiddelden, en dus p-waarden etc, verschillen zo enorm sterk van steekproef tot steekproef, dat die kleine afrondingsverschillen niet uitmaken.)

door (77.8k punten)
...