Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
een z verdeling is gebaseerd op steekproefomvang, een t verdeling op vrijheidsgraden. Waarom is dat, waarom maakt dat wat uit?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een z-verdeling is niet gebaseerd op steekproefomvang. Een z-verdeling mag eigenlijk alleen gebruikt worden wanneer de populatievariantie bekend wordt geacht. In sociaal-wetenschappelijk onderzoek is dat vrijwel nooit het geval (uitzonderingen dus daargelaten), en bij een onbekende populatievariantie wordt dan uitgegaan van een t-verdeling.

De t-verdeling gedraagd zich bij benadering z-verdeeld bij een oneindige steekproefgrootte. Echter, de populatievariantie wordt in een t-verdeling bij definitie altijd geschat, en vandaar is een correctie nodig op de variantieschatting; de vrijheidsgraden.
door (61.1k punten)
...