Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

In de verwerkingsopdrachten van de cursus Inleiding Data Analyse, moet er af en toe een file gesplitst worden of 'cases' gesorteerd worden alvorens gegevens of data op te vragen.

In welke gevallen en om welke reden moet je deze commando's 'split file' of 'sort cases' juist gebruiken?

Mvg,

Sophie
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als je analyses uitvoert doe je dit altijd voor de gehele dataset. Soms wil je echter alleen analyses uitvoeren voor een deel van een dataset en in dat geval kun je gebruik maken van split file of sort cases.

Bijv. de dataset over statistiekkennis heeft een voormeting en een nameting over statistiekkennis en verschillende lesmethodes die met elkaar vergeleken worden. Als je met een gepaarde t-toets wilt kijken of er verschil is op de voor en nameting, dan wordt dit berekend voor de gehele dataset. Maar stel dat je alleen wilt weten of de statistiekkennis is afgenomen in de groep met de traditionele lesmethode, dan kun je dit alleen toetsen door de dataset te splitten op lesmethode. Vervolgens doe je dan een gepaarde t-toets enkel op de data van de traditionele lesmethode.
door (49.7k punten)
...