Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is een vervolgvraag op hetgeen eerder is gevraagd door een andere student op 18 mei 2019, omdat ik de uitleg daarvan niet begrijp. Het histogram van fig 2.2.5 start met de waarde -5; de klasse loopt van -5 tot 5 lijkt het. Met gemiddelde van eerste klasse=0.

Hierop gaf je(=gjp) eerder de volgende toelichting "In het histogram in 2.2.5 zijn klassebreedten van 10 jaar gekozen, en is de ondergrens van de klasse gebruikt om de histogrammen te plotten. Daarom is het middelpunt van de eerste klasse dus 0. Dat betekent niet dat mensen -5 kunnen zijn; die klasse loopt van 0-10.De X-as bevat geen categorieen omdat de variabele continue is; er wordt geen categorische variabele van gemaakt."

Ik snap dat de klassebreedte 10 jaar is. Ik snap ook dat elk balkje de waarden vertegenwoordigt zoals opgeteld binnen de klassebreedte.

Ik snap niet wat je bedoelt met 'ondergrens van de klasse gebruiken om te plotten'. De ondergrens van de eerste klasse is dan toch -5? Want daar start de waarde van de x-as. En dan loopt die klasse toch tot 5 en niet tot 10?

Daarnaast lopen de balkjes niet gelijk met de jaartelling. Ze verschuiven met toename van de leeftijd. Zo start de zesde klasse bij 50 en loopt tot 60 (en niet 55-65). Hoe kan dit? Als elke balk een breedte heeft van 10 dan zou het klassegemiddelde toch steeds bij het tiental moeten liggen?

mvg,

Ilse
gerelateerd aan een antwoord op: Hoe moet ik de histogrammen lezen
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (320 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je hebt een ondergrens en een middelpunt. Als je plot moet je kiezen wat je waar plot. Je kunt bijvoorbeeld kiezen de ondergrens als middelpunt van de klasse te plotten. Bij een klasse van -5 tot 5 plot je het middelpunt dan op -5.

Je kunt zelf makkelijk spelen met deze keuzes door met R of SPSS verschillende histograms te bestellen te de 'bin width' te varieren. Zo kun je een beetje grip krijgen op de keuzes die de software maakt bij het plotten.
door (77.8k punten)
...