Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een gevalideerde vragenlijst uitgezet voor en na een interventie. Sommige respondenten hebben een 1 of 2 items niet ingevuld. De totaalscore van alle items is belangrijk, maar dit klopt nu niet voor deze respondenten. Hoe ga ik hier mee om? Moet ik hen helemaal verwijderen? Of kan ik het ook ander oplossen?
in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het makkelijkste is om niet met totaalscores te werken, maar met gemiddelden. Dat lost alle problemen op zonder verder dataverlies.

Als je totaalscores móet gebruiken, dan zou je kunnen overwegen om aan missing data imputation te doen. In SPSS is het beste algoritme hiertoe het EM-algoritme. Zij bijvoorbeeld: 

Musil, C. M., Warner, C. B., Yobas, P. K., & Jones, S. L. (2002). A Comparison of Imputation Techniques for Handling Missing Data. Western Journal of Nursing Research, 24(7), 815–829. https://doi.org/10.1177/019394502762477004

door (57.2k punten)
...