Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb voor mijn thesis een experiment uitgevoerd met een pretest, een interventie en een posttest. Ik gebruikte een one way Ancova om na te gaan of er een statistisch significant effect is van de interventie op de posttest, met controle voor de invloed van de pretest.

Nu wil ik nagaan of er ook demografische kenmerken zijn, zoals, leeftijd, geslacht, opleiding, ... die een effect hebben op de posttest. Ik ben volledig in de war welke statistische test ik hiervoor kan gebruiken in SPSS. Kan iemand me hierbij helpen?
in Methodologie door (120 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Ik raad je aan hoofdstuk 13 uit Field (5de ed) over covariantie analyse nog eens te bekijken. Daarin wordt de situatie beschreven die jij hebt.
door (11.7k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Welke statistische toets de juiste is, is afhankelijk van meerdere factoren. O.a. van wat voor schaal je afhankelijke variabele is, hoeveel onafhankelijke variabelen (zo te horen meer dan twee), en dan nog de schalen van deze variabelen, en ten slotte of de data die je hebt aan de assumpties voor parametrisch testen voldoen (e.g. normale verdeling van je data).
Ik heb hier een google form die per vraag over je variabelen/design uiteindelijk uitkomt op de meest geschikte toets voor dat design (een decision tree / wizard in principe).
Dit is de google form link: https://forms.gle/Erb7CpVoNJuXjcxU6
De bron is: thesishulp.nl

Ik hoop dit degene die dezelfde vraag hebben kan helpen!

door (140 punten)
...