Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
21.1 Welke stelling is juist?

a De standaardfout van het gemiddelde wordt groter naarmate de steekproef groter wordt.

b De standaardfout van het gemiddelde is kleiner dan de standaarddeviatie.

Ik snap hier wel dat antwoordt A fout is maar ik snap niet helemaal antwoord B. Kan iemand me dat uitleggen? Alvast bedankt
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (310 punten)
Het helpt wellicht als ik iets meer informatie heb waarom je vastloopt op deze vraag. Wat weet je al van standaarddeviatie en de standaardfout? Bijvoorbeeld hoe deze berekend worden? Dan is het makkelijker om in te schatten wat voor antwoord het beste bij je vraag past.
Hallo, bedankt voor je berichtje; Ik dacht dat een standaard fout hetzelfde is als een standaarddeviatie alleen dat je het bij een steekproevenverdeling een standaardfout noemt?
Dat is denk ik niet helemaal juist, maar kun je voor de zekerheid ook de bron citeren waarop je dit inzicht baseert. Voordat ik zelf een fout maak

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Antwoord A is fout omdat inderdaad de standaardfout de standaarddeviatie van de steekproevenverdeling is. De standaarddeviatie van de steekproevenverdeling verhoudt zich zo tot de standaarddeviatie van de populatieverdeling:

$$se=\frac{\sigma}{\sqrt{n}}$$

De standaarddeviatie van de steekproevenverdeling is dus altijd kleiner dan de standaarddeviatie van de populatie. En de standaarddeviatie van de steekproefscores is een goede schatter voor de standaarddeviatie in de populatie (je hebt maar heel weinig deelnemers nodig om een standaarddeviatie accuraat te schatten).
door (77.8k punten)
bewerkt door
Maar antwoord B is toch wel het goede antwoord? Althans dit staat wel zo in het antwoordmodel. Als je de standaardfout van een steekproevenverdeling wilt weten, deel je de standaarddeviatie door de wortel van de populatie ( zo staat het in het werkboek). Daarbij klopt antwoord A sowieso niet, toch?
Wooow, je hebt gelijk! Daar had "A" moeten staan.

En dat antwoord is al bijna 2 jaar oud... En niemand is dat opgevallen in de tussentijd? Wow :-)

Dank voor de correctie!!!
Aangepast - waar nu "A" stond stond dus tot net "B".
...