Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik blijf maar niet begrijpen dat de steekproevenverdeling van de populatie kennelijk bekend is als je maar een of slechts enkele steekproeven hebt genomen (en de computer dan zelf wat extra steekproeven trekt op basis van de gegevens uit die ene of paar die je wel zelf hebt genomen). Het kan toch zo zijn dat je dan waardes totaal niet in beeld hebt (omdat je ook echt geen idee hebt van wat mogelijke waardes in de populatie kunnen zijn) en deze ook niet verwerkt in je verdeling die dan wel representatief zouden zijn voor de populatie?

Of vergis ik me en kan je een steekproefverdeling ook pas maken als je op zijn minst een flink aantal echte (dus niet door computer berekend) steekproeven hebt genomen?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De steekproevenverdeling is een theoretische verdeling, dus deze is eigenlijk nooit bekend. Wel kunnen we op basis van steekproef gegevens een indicatie geven hoe deze eruit kan zien. Hoe meer steekproeven we hebben (echt of gesimuleerd) hoe meer de verdeling in de buurt komt van de 'echte' steekproevenverdeling.
door (49.7k punten)
...