Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben bij opdracht 2.5 van de cursus, waar je coëfficiënten uit een analyse moet invullen in het bestand 'visualisatie van een interactie'. De syntax voor de analyse is afkomstig uit 2.2, opdracht 2.3 en is (volgens mij)

REGRESSION
  /STATISTICS R ANOVA COEFF CI(95)
  /DEPENDENT Stress
  /METHOD=ENTER SWerkC WDRUK WD_SW.

Ik krijg dan als intercept: 6,224, en coefficienten: werkdruk 0,580, SwerkC 1,906, WD_SW 0,816. En dat zijn dezelfde cijfers die in de tabel staan in de terugkoppeling van 2.3 dus ik neem aan dat ik het goed heb gedaan.

Ik neem hierbij aan dat werkdruk niet gecentreerd hoefde te worden omdat die al gestandaardiseerd is. Waarom stress niet hoeft te worden gestandaardiseerd of gecentreerd weet ik niet.

Ik dacht dat je bij 2.5 weer precies dezelfde syntax moest gebruiken. Maar in het antwoordmodel staat nu dat het intercept 4,354 is, en de coefficienten werkdruk: 0,449, soortwerk: 1,906 en de interactie: 0,816. Ik begrijp die afwijking niet. Soort werk en interactie zijn hetzelfde, maar het intercept en de coëfficiënt van werkdruk zijn anders. Moet de syntax dan toch net iets anders bij 2.5 dan bij 2.3? Heeft het soms iets te maken met standaardiseren?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (380 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Zorg ervoor dat alle variabelen gestandaardiseerd zijn, dus zowel de predictor als criteriumvariabelen (de interactie-term, die is opgebouwd uit het produkt van de predictor en moderator, moet je niet verder standaardiseren).

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
Ik begrijp nog niet helemaal waarom er een verschil in syntax nodig is bij beide opdrachten. Kunt u dat toelichten?

In de nieuwe versie is dat een verschil tussen opdracht 2.2 en 2.3.2
Bij moderatie wordt een onderscheid gemaakt in drie soorten modellen: (1) predictor en moderator zijn beide nominaal/dichotoom (ANOVA) (2) predictor is numeriek en moderator is dichotoom (REGRESSION). (3) predictor en moderator zijn beide numeriek (REGRESSION). Kijk ook eens naar het excel hulpprogramma voor het maken van plaatjes.

MvG, Rolf
Dus als ik het goed begrijp wordt er bij beide opdrachten een andere analyse uitgevoerd omdat bij de ene opdracht de moderator als dichotoom wordt beschouwd en bij de andere als numeriek
Dat is inderdaad de kern van mij antwoord. BIj een dichotome moderator heb je twee verschillende verbanden x --> y. Bij een interval moderator zijn de verbanden gradueel, die meestal inzichtelijk worden gemaakt door voor drie niveaus van de moderator (-1SD, M, + 1SD) de relatie tussen x --> y te bekijken. MvG, Rolf
Beste Rolf

Ik heb je antwoord gelezen, maar kom er nog niet uit. Ook na het standaardiseren blijf ik uitkomen op andere waarden voor het intercept en de coefficient voor werkdruk. Ik snap niet zo goed wat ik fout doe. Welke variabelen standiseer ik in deze opdracht, want blijkbaar doe ik het verkeerd.? Hoe ziet de juiste syntax eruit?

mvg,
Alleen als alle variabelen numeriek zijn, dien je alle variabelen te standaardiseren (M = 0 en SD =1) - dit gaat via DESCRIPTIVES ... /SAVE. Maak vervolgens een interactieterm aan van de predictor en moderatorvariabele en voeren een MRA uit met de predictor, moderator en deze produkterm met de criteriumvariabelen (preditor, moderator en criterium zijn gestandaardiseerd). De syntax staat bij de uitwerkingen in de cursus. MvG, Rolf
In dit geval is er 1 variabele dichotoom (soort werk) en 1 numeriek(Wdruk). Ook ik houd verschillen met de uitwerkingen in het werkboek in de uitkomsten voor wdruk en intercept, zowel met als zonder standaardiseren

Als 1 variabele dichotoom is en 1 numeriek, hoe ga ik dan om met standaardiseren?
In de tekst staat dit als syntax:

COMPUTE SWERKC = SWERK - 1.5.
COMPUTE WD_SW = WDRUK*SWERKC.
EXECUTE.
REGRESSION
/STATISTICS R ANOVA COEFF CI(95)
/DEPENDENT STRESS
/METHOD=ENTER WDRUK SWERKC WD_SW.

Dit geeft dezelfde oupt als in de cursus.

MvG, Rolf

Beste Rolf,

We zijn er nog niet helemaal. Deze syntax levert niet de output op die in het werkboek wordt beschreven. De output die ik met je syntax verkrijg betreft:

  • (Constant): 6,224
  • Werkdruk (std): ,580
  • SWERKC: 1,906
  • WD_SW: ,816 

Dit komt niet overeen met de uitwerking in het werkboek onder 2.3.2 (de volgende opdracht). Daarin wordt aangegeven dat ik het volgende moet invoeren voor de visualisatie:

  • intercept: 4,354
  • werkdruk: 0,449
  • SWERKC: 1,906
  • WD_SW: ,816 

Hoe verkrijg ik de eerste twee waarden uit deze opsomming? De gegeven syntax levert dit niet op.

Mvg, Thushari

Er is een verbeterde uitwerking van deze vraag gezet op de Youlearn Site.

MvG, Rolf

P.S. Er zijn verschillende manieren om zo'n soort analyse te doen, die allemaal op hetzelfde neer komen.
...