Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij opdracht 4.6 had ik verwacht dat de voorspellende variabelen zouden worden gecentreerd, maar dat gebeurt niet. Waarom niet?

Verder verschijnt in de uitwerking een tabel met een berekende p waarde voor de random slopes. Tot nu toe heb ik dat moeten uitrekenen en de uitkomsten vergelijken met de tabel achterin het boek van Field. Dus waar komt die p-waarde vandaan? Kun je dat ergens aanvinken in SPSS?

Verder bij opdracht 4.7 staat er de zin 'omdat scaffolding en monintoring hier niveau-2 variabelen zijn, kan er geen random slope model berekend worden'. Zou je ze dan wel om beurten kunnen invullen op de plek waar 'TEACHER' staat?

En tenslotte in 4.2, daar staat deze syntax

MIXED WIS WITH IQ
/PRINT = SOLUTION TESTCOV
/METHOD = REML
/FIXED = INTERCEPT IQ
/RANDOM = INTERCEPT (staand streepje) SUBJECT (KLAS)

Als je nou IQ weghaalt in de vierde regel, dan heb je het IO model. Dat klopt toch?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (380 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Beste student,

Ik geef antwoord tussen de regels.

MvG, Rolf

/ (1) Bij opdracht 4.6 had ik verwacht dat de voorspellende variabelen zouden worden gecentreerd, maar dat gebeurt niet. Waarom niet?

RvG: Centreren is inderdaad een (goede) optie, maar je kunt op twee manieren centreren, per groep (i.c. teacher) of via de grand mean.


/ (2) Verder verschijnt in de uitwerking een tabel met een berekende p waarde voor de random slopes. Tot nu toe heb ik dat moeten uitrekenen en de uitkomsten vergelijken met de tabel achterin het boek van Field. Dus waar komt die p-waarde vandaan? Kun je dat ergens aanvinken in SPSS?
 

RvG: dat zijn de p-waarden die behoren bij de gegeven delta chi-kwadraat waarden. Voor 2.39 (df=1) vindt je p = .122114.

Zie

https://www.socscistatistics.com/pvalues/chidistribution.aspx.


/ (3) Verder bij opdracht 4.7 staat er de zin 'omdat scaffolding en monintoring hier niveau-2 variabelen zijn, kan er geen random slope model berekend worden'. Zou je ze dan wel om beurten kunnen invullen op de plek waar 'TEACHER' staat?

RvG: nee, op die plaats kan alleen maar “teacher” staan, want dat is de cruciale level-2 variabele.

/ (4) En tenslotte in 4.2, daar staat deze syntax

MIXED WIS WITH IQ
/PRINT = SOLUTION TESTCOV
/METHOD = REML
/FIXED = INTERCEPT IQ
/RANDOM = INTERCEPT (staand streepje) SUBJECT (KLAS)

Als je nou IQ weghaalt in de vierde regel, dan heb je het IO model. Dat klopt toch?

RvG: klopt het “intercept only” model.  Ik noem dat het “pure random intercept” model.

door (13.1k punten)
het intercept only model
...