Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

ik heb al veel gelezen over schaalconstructies maar zie nu door de bomen het bos niet meer en vindt het antwoord op mijn vraag niet.

Ik loop tegen het volgende aan: de items van mijn moderator zijn op 2 verschillende schalen gemeten, 9 items op een 4-punt en 3 items op een 3-punt schaal. Nou is Cronbach's Alpha hoog, 0,9 maar ik las ergens dat je die niet zomaar kan berekenen als je op verschillende schalen heb gemeten. Hoe bereken je de betrouwbaarheid van de schaal in zo'n geval?

Daarnaast is het zo dat de gemiddelde per item varieren tussen de 0,44 en 1,45, en zijn dus niet echt gelijk. Wat bekend dat voor de betrouwbaarheid van de schaal?

Ik hoor het graag.

Lara Feije
in Schaalconstructie door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Items moeten hetzelfde schaal niveau hebben om deze samen te kunnen voegen. Je kunt dit oplossen door de items eerst te standaardiseren. Dan kun je wel een betrouwbaarheidsanalyse doen en er een schaal van berekenen.
door (44.6k punten)
...