Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik denk dat dit refereert naar de 4e editie.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (700 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Ik geef maar even antwoord op mijn eigen vraag in case andere mensen zich dit afvragen. Het antwoord is te vinden in hoofdstuk 18 (vijfde editie) en gaat als volgt.

d.f. between samples = aantal groepen - 1. De d.f. in dit voorbeeld is 2 en het aantal groepen is dus 3.

De d.f. within samples wordt berekend door het aantal observaties - het aantal groepen te doen.

Als N = 15 en er zijn 3 groepen zijn dit 45 observaties - het aantal groepen (3) = 42.

Als N 14 zou zijn, zou de d.f. voor within samples 14 x 3 - 3 = 39 zijn.
door (700 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Het aanpassen van de tentamenbank is nog niet geschied; helaas is dit ingewikkelder dan het aanpassen van de youlearnteksten. Ik zal uitzoeken wat er op korte termijn mogelijk is.

Eigenlijk in alle lineare modellen met categorische data: df van een model is altijd aantal groepen in 1. Residual variance is dan N-k (aantal mensen min aantal groepen). De logica hierachter is dat voor ieder berekende variantie een vrijheidsgraad moet worden genomen. Om de within variance vast te stellen wordt per groep de indivuele variantie berekend door een observatie te vergelijken met het groepsgemiddelde. Bij de modelvariantie worden de groepsgemiddelden vergeleken met een 'grand mean' (het totale gemiddelde);
door (63.5k punten)
...