Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste allemaal,

Inmiddels heb ik mijn data succesvol geëxporteerd naar SPSS. Voor elke mogelijke antwoordcategorie is een SPSS variabele aangemaakt (wat normaal is). Is het de bedoeling dat ik hier manueel één variabele van maak met de verschillende antwoordcategorieën of kan dit ook via een commando in SPSS? Ik heb dit opgezocht maar vind er nergens duidelijke informatie over terug.

Hartelijke groeten en veel dank

Sofie
in Methodologie door (720 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Dit soort dingen moet je nooit handmatig doen - je mag eigenlijk nooit je data handmatig aanpassen.

Je kunt dit via een commando doen - en er zijn meerdere mogelijke manieren om het aan te pakken. Je kunt het RECODE commando gebruiken, of COMPUTE, of IF/DO IF.

Ik zou deze website eens bestuderen: https://www.spss-tutorials.com/spss-if-command/
door (77.8k punten)
Beste Gjalt-Jorn, ik kom er echt nog niet uit... Heb het doorgenomen en opgezocht in de cursussen en zelf al wat dingen geprobeerd.

Ik krijg de antwoordcategorieën van 1 vraag als 4 aparte vragen op mijn scherm:

D4_SQ001
D4_SQ002
D4_SQ003
D4_SQ004

[alleenstaand] Wat is uw huishoudtype?
[samenwonend met partner] Wat is uw huishoudtype?
[samenwonend met familie (kind, broer, zus,...)] Wat is uw huishoudtype?
[partnerschap (latrelatie,...)] Wat is uw huishoudtype?

Wat ik dan geprobeerd heb is via compute een schaal te maken. Compute Huishoudtype en dan via IF (D4_SQ001 = 1)=1, (D4_SQ002= 1) = 2 enzoverder.

Maar zo lukt het dus niet. Is het een optie om gewoon de waarden te veranderen en de schaal dan via een optelling van de drie waarden te maken (de andere zijn altijd 0 gezien er maar 1 antwoord geselecteerd kon worden). Dit lijkt mij echter geen goed plan.

Ik zou bij die vraag ook de indeling willen aanbrengen in de variables view 1 = alleenstaand, 2 = samenwonend met partner, enzovoort. Kan dit?

Hartelijke groeten

Sofie
Je moet de volledige syntax die je gebruikt geven; en uitleggen wat er precies gebeurt (zie de richtlijnen voor deze site). Anders kunnen we niet zien wat er gebeurt. Het klinkt in elk geval of dit iets is waar je begeleider je mee zou moeten kunnen helpen, dus ik zou die eerst eens vragen.
Beste Gjalt-Jorn,

Hartelijk dank voor je antwoord. Ik wendde me tot deze site omdat mijn begeleider in vakantie is. Maar ik denk dat ik het gevonden heb. Het resultaat ziet er toch correct uit.

Voor burgerlijke staat heb ik het als volgt gedaan via de syntax:

COMPUTE Burgstaat = 0.
IF(D3_SQ001=1) Burgstaat=1.
IF(D3_SQ002=1) Burgstaat=2.
IF(D3_SQ003=1) Burgstaat=3.
IF(D3_SQ004=1) Burgstaat=4.
IF(D3_SQ005=1) Burgstaat=5.
EXECUTE.

Daarna bij de variable view de categorieën een naam gegeven, 1 = gehuwd, 2 = samenwonend, 3 = gescheiden, 4 = ongehuwd, 5 = weduw(e)(naar). Voor de missing values code 666 ingevoerd.

Zo ga ik het voor alle variabelen doen.

Hartelijke groeten

Sofie
Klinkt goed! Heel goed gedaan! :-)
...