Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In verwerkingsopdracht 3.3.3 staat bij voorbeeld 7 dat het een onderzoeksvraag is geformuleerd als verwachting. Bij het antwoord staat: "Er wordt simpelweg gesteld dat er samenhang zal zijn, wat op hetzelfde neerkomt als vragen of er samenhang zal zijn." Ik denk echter dat er hier wel degelijk sprake is van een hypothese. De onderzoeker kan toch net zo goed verwachten dat er géén samenhang is. Hij heeft dan wel geen verwachting over de richting of effectgrootte van de samenhang, maar wel degelijk over dat deze twee variabelen samenhangen. Dan is er toch sprake van een hypothese? Of moet er bij de hypothese per se iets gezegd worden over de verwachte richting of effectgrootte? 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (270 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Doorgaans kun je stellen dat een onderzoeksvraag meestal algemeen geformuleerd wordt (Bijv. Is er een verband tussen A en B?), terwijl een hypothese een specifieke verwachting verwoord (Bijv. er bestaat een positieve relatie tussen A en B). Het is echter niet noodzakelijk voor een hypothese om de richting van een effect aan te geven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uit de theorie of eerder onderzoek blijkt dat er een verband is tussen twee variabelen, maar dat er geen eenduidigheid bestaat hoe dit verband eruit ziet. Echter, vaak heb je wel een specifiek idee over de samenhang tussen variabelen. In het voorbeeld in 3.3.3 wordt er gesteld dat er samenhang is tussen het cijfer op twee cursussen die bij de onderzoekspractica horen. Het is dan voor de handliggend dat de hypothese zou zijn dat er een positief verband is tussen de twee, maar dit is niet noodzakelijk.
door (47.3k punten)
...