Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Cursus pb1602192022

Bij deelopdracht 4.1 genereer je transcript fragmenten op oupsy.nl.

De interviewvragen ontbreken (er staat alleen '[...]'). Is dit normaal?

En hoe kom ik erachter wat de vragen zijn?

in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (130 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het is niet relevant wat de vragen zijn. Je codeert de antwoorden van de deelnemers. De vragen in een kwalitatieve studie zijn alleen een middel om informatie 'uit' deelnemers te krijgen, maar de aard van kwalitatief onderzoek maakt dat de antwoorden niet 'gemapt' kunnen worden op de vragen zoals het geval is bij kwantitatief onderzoek. Het gaat er dus om de inhoud van de antwoorden kritisch te bestuderen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand zegt, om een voorbeeld uit mijn onderzoek te gebruiken:

Als ik een hoge dosis MDMA gebruik, krijg ik meer dat 'speed' effect, en dat vind ik niet fijn. Dan zou ik wel gewoon speed gebruiken, hehe. Ik wil bij XTC juist die verbinding voelen.

Of dit fragment nu onderdeel uitmaakt van een monoloog, of een direct antwoord op een vraag is, maakt niet uit voor het coderen. In dit geval zou ik dit coderen onder experientiele attitude, zowel onder de verwachte effecten als de evaluatie van die effecten. Dat dit fragment indicatief is voor die 'psychologische inhoud' staat los van of dit een direct antwoord op een vraag is, of dat iemand het spontaan meldt in een deel van het interview dat eigenlijk ergens anders over gaat.

Houd in je achterhoofd dat topiclists/interviewschema's worden opgesteld om de relevante onderwerpen te dekken op een manier die logisch is voor de deelnemer.

De topiclists/interviewschema's bevatten niet de relevante psychologische constructen, en daarom zijn de vragen die daarin worden gesteld voor het coderen ook niet belangrijk.

door (77.8k punten)
...