Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo, ik heb een vraag nav H2: er staat dat voor continue variabelen 10 dingen gemeten kunnen worden (centrummaten, spreidingsmaten, verdelingsvormen). Welke hiervan kunnen ook voor de categorische variabelen worden gemeten?

Dan nog een vraag hierover: met SPSS krijg ik nooit dat er, zoals in de antwoorden op youlearn, staat 'NVT': SPSS berekent gewoon altijd wat ik vraag. Moet ik zelf dus toch elke keer bedenken dat ik bijvoorbeeld geen gemiddelde van een geslacht kan uitrekenen?

Hartelijk dank!

Vriendelijke groet, Claire van der Wal
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Voor categorische variabelen kan de modus berekend worden. En inderdaad: het is van uitermate groot belang om de drie/vier (als je interval en ratio als 2 telt) meetniveaus goed te beheersen. Op basis van het meetniveau zal een onderzoeker steeds zelf moeten kunnen besluiten wat de juiste centrum en spreidingsmaten zijn en welke toetskeuze op basis daarvan gemaakt moet worden.
door (63.1k punten)
...