Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor de tentamenopdracht moeten er manipulatiechecks gedaan worden voor de manipulatie voorlichting. Echter is er nergens in het bestand een variabele opgenomen die de voorlichting toets. Kan er dan gewoon geen manipulatiecheck voor deze manipulatie gedaan worden of mis ik iets?

En klopt het dat je altijd je analysetoets kiest bij je hypothese en niet bij je design? Of kies je de toetsen bij je design en pas je de hypotheses daarop aan?

Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van mijn vragen.

Mvg,

Robin

Studiecentrum Amsterdam
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Manipulatiechecks zijn vooral bedoeld om de 'operationalisatie' van een experimentele manipulatie te toetsen. Voorlichting gaat bijvoorbeeld over het hogere orde construct 'voorlichting', dus een manipulatiecheck is daar niet snel voor nodig of bedacht. Misschien zou dit gedaan kunnen worden door het controleren of mensen de voorlichting ook echt hebben gelezen, maar zo'n variabele moet dan wel in de dataset aanwezig zijn.

Anders is dit voor variabelen zoals kleding; het onderzoek wil niet toetsen of formele of informele kleding een effect heeft; kleding is hier een manier om de geloofwaardigheid van een voorlichter te manipuleren. Hier zou dus een check nodig zijn om te toetsen of dat ook gebeurd is.
door (63.5k punten)
...