Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In opdracht 4.7.2 wordt gesproken over de kans dat we minimaal 1 type-1 fout maken bij 6 correlaties en dat deze 1-0.95^6 = 0,26 is. Dat begrijp ik.

Daarna wordt echter gesproken over het corrigeren van de p-waarden zodat de kans weer 5% is. In dit geval is dat het verhogen van de p-waarden. Dat begrijp ik niet.

Naar mijn idee blijft de kans op 1 type-1 fout nog steeds 0,26 aangezien dit niet afhankelijk is van de p-waarden maar van de alpha en het aantal correlaties. En deze laatste veranderen niet door de p-waardes te verhogen.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een type-1 fout maak je pas als je op basis van Nulhypothese Significantietoetsing een beslissing neemt, oftwel, of je besluit om de nulhypothese te verwerpen of niet.

P-waarden uitrekenen kun je prima doen zonder de intentie om NHST toe te passen, en dus zonder de intentie om die p-waarde te gebruiken om conclusies te trekken.

Een type-1 of type-2 fout kun je pas maken als je iets concludeert volgens de regels van NHST. NHST stelt dat je de gevonden p-waarde moet vergelijken met je alpha.

Het verkleinen of vergroten van de kans op een Type-1 en Type-2 fout kan dus door ofwel je p-waarden stelselmatig te vermenigvuldigen, ofwel je alpha te vermenigvuldigen. Als je de p-waarden vermenigvuldigt met een getal dat groter is dan 1, wordt de kans op een Type-1 fout kleiner (en de kans op een Type-2 fout groter). Als je de p-waarden vermenigvuldigt met een getal dat kleiner is dat 1, wordt de kans op een Type-1 fout groter (en de kans op een Type-2 fout kleiner). Als je alpha vermenigvuldigt met een getal dat groter is dan 1, wordt de kans op een Type-1 fout groter (en de kans op een Type-2 fout kleiner). Als je alpha vermenigvuldigt met een getal dat kleiner is dan 1, wordt de kans op een Type-1 fout kleiner (en de kans op een Type-2 fout groter).
door (77.8k punten)
...