Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik vind het lastig om een toets te kiezen.

Ik wil een quasi experiment uitvoeren met een pretest-posttest design.

In één klas (vandaar NR en dus quasi) geef ik een treatment, de andere klas is de controlegroep

Er is een voormeting en een nameting middels dezelfde toets:

NR   O1    X   O2

NR   O3          O4

Nu is er dus een between subject variabele (de groep: wel/geen treatment) en een within subject variabele (de test: voormeting/ nameting).

Nu weet ik dat een repeated measures ANOVA eigenlijk pas gebruikt wordt vanaf 3 metingen, maar er is hier nu wel sprake van een within én between variabele. Ik zou het handig vinden om deze toets te gebruiken voor de analyse van mijn data uit dit experiment, omdat ik dan de factor tijd als within factor kan invoeren, zelf geen verschilscores hoef uit te rekenen en ook meteen kan aflezen of er überhaupt groei heeft plaatsgevonden tussen de testen. Daarnaast krijg ik natuurlijk ook te zien of er een significant verschil bestaat tussen de groepen.

Een andere optie, die eigenlijk ook heel logisch is, is dat ik zelf de verschilscores uitreken (nou ja, in spss dan ;-)) en dat ik enkel een Univariate ANOVA uitvoer om te kijken of er significant verschil zit tussen de gemiddelde verschilscores van de groepen.

Ik weet echter niet goed hoe ik deze laatste optie dien weer te geven in een verslag. Noem je het dan alsnog een mixed design met een between en within factor en beschrijf je dan gewoon dat je eerst die within factor in je data eruit haalt door de verschilscore tussen de twee testen te berekenen en daarom daarna voor een univariate ANOVA kiest. Of noem je het dan gewoon een between subjects ontwerp tussen twee verschillende groepen met een enkele variabele, zodat je een onafhankelijke t-toets of een univariate anova kunt doen. Dat lijkt me zo raar staan?

Dus ik vraag me eigenlijk af of het in dit geval toch logischer is om voor een repeated measures anova te gaan, ondanks dat deze pas wordt aangeraden vanaf 3 meetmomenten?

Daarnaast zie ik nu ook weer bij de GLM univariate anova staan en bij de compaire means:one-way anova
Denk dus eerder dat ik in het geval van het vergelijken van de gemiddelde moet praten over een one-way anova en niet een univariate anova, of wat is daarin het verschil?

Ben heel benieuwd, alvast dank!

Groetjes Fieke
in Methodologie door (200 punten)
bewerkt door

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...