Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedemiddag,

Over waarom ANOVA te gebruiken ipv een t-test heb ik nu al vaak gehoord: 'hoe meer p-waardes je berekent, hoe meer kans op een type II-fout'. Nu heb ik de berekeningen gezien voor meerdere p-waardes, etc. Maar ik begrijp de zin eigenlijk gewoon niet! Gaat dit over de hypothetische situatie van het vergelijken van losse t-testen met elkaar binnen eenzelfde steekproef? Ik ben erg benieuwd.

Vriendelijke groet,

Claire
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Met meerdere p-waardes wordt bedoeld dat je uit een steekproef waarin verschillende gegevens gegenereerd worden, je meerdere variabelen met elkaar gaat vergelijken.

Wat ze zeggen is dat hoe meer p-waardes je berekent, de kans op type II fout groter wordt en dus dat je meer deelnemers nodig hebt om een acceptabel onderzoek te kunnen doen.
door (360 punten)
Hi, dankje voor je reactie. Ja dat tweede deel begrijp ik wel, maar de eerste zin eigenlijk nog steeds niet.
De vraag is ga je uit één onderzoek twee variabelen vergelijken of ga je ook nog andere variabelen uit datzelfde onderzoek vergelijken?

In de laatste situatie is dus sprake van meerdere p-waardes...

Sorry, ik weet ook niet hoe ik het nog makkelijker kan uitleggen.
0 leuk 0 niet-leuks
Het gaat er inderdaad om wanneer je in hetzelfde onderzoek bij dezelfde steekproef meerder toetsen uitvoert. Als je slechts een toets zou uitvoeren hoort daar 1 p-waarde bij. We maken een schatting op basis van onze steekproef over de populatie, we nemen voor het gemak een marge dat we er naast zitten. Op het moment dat je niet 1 toets uitvoert in je onderzoek, maar zeg 5, dan reken je bij die toetsen 5 x een p-waarde uit. Dat beinvloedt je totale kans dat je beweringen doet op basis van je steekproef die niet overeenkomen met de populatie waarover je uitspraken witl doen.
door (44.6k punten)
...