Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedenavond:

Het volgende vroeg ik mij af. De standaardfout wordt kleiner met hogere N, maar er is wel meer meetfout; dat klinkt voor mij onlogisch, of klopt de beredenering niet?

Bedankt! Groet, Claire
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Naarmate je een grotere steekproef hebt, bevat deze minder extreme waarden. Hierdoor wordt de standaardfout - gebaseerd op de spreiding - kleiner. Meetfout gaat over hoe goed je operationalisatie is. Dus hoeveel ruis er in je meting zit. Bijv. doordat scores op een bepaald construct afhankelijk zijn van iemand stemming of de onderzoeksomgeving.
door (49.7k punten)
Hmm dat is duidelijk en logisch! Maar bij een onafhankelijke t-toets is de meetfout juist groter omdat er meer verschillende groepen zijn dan bij de afhankelijke t-toets; dat vind ik wel nog verwarrend! Waarom is dat dan anders?
Als je precies hetzelfde onderzoekt op dezelfde manier heb je bij een onafhankelijke t-toets meer meetfout, omdat je daar te maken hebt met de ruis van verschillende personen, terwijl je bij de afhankelijke t-toets scores binnen dezelfde persoon vergelijkt. Dit neemt niet weg dat er niet nog andere factoren aanwezig kunnen zijn in je onderzoek die zorgen voor meetfout.
Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt! Dat er in de populatie andere types meetfout meespelen? Zoals?
Meetfout is een breed begrip dat veroorzaakt kan worden door allerlei verschillende factoren. Als je alles gelijk houdt en onafhankelijke t-test met gepaarde t-test vergelijkt is er bij de eerste meer meetfout, omdat je daar ook nog te maken hebt met de meetfout die veroorzaakt wordt door verschillen tussen mensen. Echter, in een onderzoek (ongeacht met welke soort t-toets dit getoetst wordt) kun je ook andere veroorzakers van meetfout hebben, bijv. dat je een onderzoek doet terwijl er buiten lawaaierige werkzaamheden zijn of je een proefleider hebt die mensen nerveus maakt..
...