Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb gisteren de data voor de opdracht van Psychologisch Experiment in SPSS geladen. Nu ik verder wil met de opdracht, blijkt dat de data van variabele v11 niet zijn ingeladen. ik ben gaan terugkijken wat ik mis gedaan had en vond deze waarschuwing:

"warning #4474. Command name: Value labels. The (ADD) Value Labels command specifies an unknown variable name. The name will be ignored.

The error is associated with 'v11'."

 

ik heb dan in het syntax bestand op lijn 72 zelf V11 ingegeven en dan laadt de variabele wel op maar zonder de data.

dus nu weet ik zelf niet meer wat ik verder moet doen om het op te lossen.
in Anders door (130 punten)
opmerking: volgens mij mis ik de data van de antwoorden op vragen 4 (veel mensen die ik ken, maken op hun werk regelmatig gebruik ...) en 11 (zou u in deze situatie gebruikmaken van andere bedrijfsmiddelen...), want die vind ik niet terug in mijn databestand als ik het opgeladen heb in SPSS.

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

De data en bijbehorende syntax zijn tijdelijk wat aangepast geweest. Het kan zijn dat de versies die je gebruikt niet helemaal consistent zijn. Ik zou je aanraden om jezelf even een nieuwe datafile en syntax te emailen op http://oupsy.nl/request. Die zou het in één keer moeten doen. Mocht die het toch niet doen, kom hier dan nog even terug.

Voor de duidelijkheid, de syntax die je zou moeten hebben start met deze commando's:

*** De volgende regel activeert de Unicode modus voor de import van de data.
SET UNICODE ON.

*** Deze regels importeren de data (daarom is het belangrijk om het pad
*** hier toe te voegen).
GET DATA
  /TYPE=TXT
  /FILE="(unieke bestandsnaam hier).csv"
  /DELCASE=LINE
  /DELIMITERS=","
  /ARRANGEMENT=DELIMITED
  /FIRSTCASE=1
  /IMPORTCASE=ALL
  /VARIABLES=
  id F3.0
  type F1.0
  cond F2.0
  cond_sc F1.0
  cond_rv F1.0
  v1 F1.0
  v2 F1.0
  v3 F1.0
  v4 F1.0
  sekse F1.0
  leeftijd F2.0
  v7 F1.0
  v8 F1.0
  v9 F1.0
  v10 F1.0
  v11 F1.0.
CACHE.
EXECUTE.
DATASET NAME PsychologischExperiment WINDOW=FRONT.

Bovendien zou de datafile (met de extensie .csv; Windows kan dit bestand soms laten zien alsof het een Excel bestand is, maar dat is niet zo), als je die opent met notepad (dit kun je doen door op de Windows-toets, links op je toetsenbord naast Control, te drukken, en tegelijkertijd op de 'R', en in het dialoogje dat dan linksonder verschijnt, 'notepad' te typen en op 'Enter' te drukken), op elke regel 15 komma's moeten hebben, en dus 16 getallen, zo:

1,1,11,1,1,5,4,5,6,1,29,4,4,3,1,1
2,1,11,1,1,7,7,7,5,1,27,4,6,4,4,4
3,1,11,1,1,5,4,5,7,1,27,3,5,2,1,1

Als beide bestanden er inderdaad zo uitzien, vertelt de syntax SPSS om 16 variabelen (kolommen) uit de datafile in te lezen (die de namen 'id' tot en met 'v11' krijgen); en heeft de datafile ook inderdaad 16 kolommen; dit zou dan dus goed moeten gaan.

door (77.7k punten)
dankjewel voor het antwoord.

mijn datafile had dus maar 14 door komma's gescheiden cijfers per rij. dat had ik al ontdekt toen ik v4 wilde ingeven, dan kreeg ik ineens bij de variabele leeftijd dat de deelnemers 4, 3 of 6 jaar oud waren. :)

in "mijn" syntax ontbreken dus inderdaad de v4 op lijn 66 en de v11 op lijn 72. die kan ik er nu wel gewoon inzetten als die niet moest kloppen bij het nogmaals versturen. ik weet nu ondertussen hoe dat moet ;)

edit: ondertussen nieuwe bestanden aangekregen én is het gelukt om ze in spss op te laden.
Heel goed! Fijn dat het nu werkt.
...