Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Ondanks de uitleg in het boek van Field als ook diverse filmpjes op internet lukt het me niet om de error bars uit spss te krijgen zoals op pagina 464. Ik krijg steeds totaal andere vage streepjes en bolletjes te zien en zie gewoon niet hoe het moet. Het lukt ook niet om de cloak en no cloak allebei op de x as te zetten. Wat zijn nu de stappen die ik moet nemen om het wel te krijgen. Ik hoor het heel graag.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (460 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Wel, en is een kort antwoord en een lang antwoord.

Het korte antwoord is "niet", en leidt ons gelijk naar het lange antwoord.

Je moet eigenlijk nooit zulke charts maken. Mensen interpreteren zulke plots vaak verkeerd, en ze verhullen belangrijke patronen in de data. Bar Charts kun je gebruiken voor een percentage, maar nooit voor een gemiddelde. Zie bijvoorbeeld https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01666/full en vooral https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002128 voor wat uitleg en alternatieven.

Dat tweede artikel linkt ook naar Excel templates om beter charts te maken.

Ik veronderstel dat je SPSS gebruikt; ik weet niet precies of SPSS goede charts kan maken, maar je kunt overwegen om in plaats van Excel te kijken naar jamovi (visueel, met een GUI) of R (superkrachtig, maar met commando's die je intypt, en niet iedereen vindt dat fijn).
door (77.8k punten)
Bedankt voor de antwoorden.

Is dit iets wat in de leeswijzer op YouLearn toegevoegd kan worden aangezien deze paragraaf als bestuderen aangemerkt staat? Ik zie dat meerdere mensen, inclusief mijzelf, er mee aan het puzzelen waren voor we naar onderzoeksvragen gingen.
Ik zou in de eerste plaats nog uitgaan van hoe de cursus nu gestructureerd is. Het afwenen van bar charts (met of zonder error bars) gaat eigenlijk gepaard met een meeromvattende revisie van hoe statistiekonderwijs wereldwijd gegeven wordt. In de toekomst leunen we in onze cursussen in de nabije toekomst niet of in ieder geval minder op het boek van Andy Field, en daarmee gelijk ook minder op SPSS. Zodra we van SPSS zijn losgekomen is het makkelijker om betere visualisaties zoals makkelijk beschikbaar in R of JAMOVI te vereisen van studenten.

Neem het bovenstaande antwoord dus vooral in het achterhoofd mee als waar het statistische veld zich in de komende jaren actief naartoe beweegt. In de cursus PB0412 zijn we nu al blij met eenieder die demonstreert te begrijpen wanneer een visualisatie een resultatensectie ondersteund.
0 leuk 0 niet-leuks
extra antwoord: Field gebruikt SPSS versie 26 in de vijfde editie, en een aantal R plugins (zie opening boek). Door de versieverschillen kunnen een aantal opties, zoals de error-bars niet in SPSS aanwezig zijn. Hier is helaas niets aan te doen, maar de error bars zijn ook niet noodzakelijk
door (63.1k punten)
Dank voor de aanvulling, helder
...