Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

in de tekst van het thema staat het volgende:

De resultaten geven aan dat de regressiecoëfficiënt van PR significant is (a = .962; SE = 0.068; t = 14.06; p < .001) bij de voorspelling van vertrouwen, maar niet bij de voorspelling van cynisme (a = -.123; SE = 0.065; t = -1.88; p = .06). Procedurele rechtvaardigheid heeft dus een positief effect op het vertrouwen in het management, maar niet op het cynisme....... Het mediërend effect van vertrouwen is wel veel sterker dan dat van cynisme. 

Mijn vraag: als de regressiecoef van PR niet significant is voor cynisme, waarom kan je dan toch van een medierend effect van cynisme spreken? Ik dacht dat Cynisme dan wel invloed heeft op de afh var, maar niet via PR en het dus geen mediatie was. Is dan niet alleen vertrouwen de mediator? Ik begrijp dit niet helemaal.

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je kunt wel zeggen dat het indirecte effect PR --> TR--> CG effect sterker is dan het indirect effect via PR--> Cynis --> CG. In figuur 4 verderop in de tekst zijn alle (losse) gegevens bij elkaar geplaatst in een pijlendiagram. Daarin zie je onderdaad dat cynisme geen mediator is, deels omdat het pad PR --> Cynis te verwaarlozen is.

MvG, rolf
door (13.1k punten)
...