Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij een normaalverdeling ligt 68% van de datapunten binnen 1 standaarddeviatie van het gemiddelde. 95% binnen 2 standaarddeviaties van het gemiddelde en 99,7% binnen 3 standaarddeviaties van het gemiddelde.

Ik dacht dat er 1 standaarddeviatie was maar kunnen dat er meerdere zijn?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (250 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Ik denk dat je dingen door elkaar haalt. Als je een gemiddelde uitrekent hoort daar inderdaad 1 standaarddeviatie bij. Een gemiddelde heeft 1 standaarddeviatie. Echter, dat gemiddelde bestaat uit allerlei verschillende datapunten, die samen het gemiddelde vormen. Die datapunten zijn lager of hoger dan het gemiddelde (of soms precies gelijk aan het gemiddelde). Je kunt die datapunten ook uitdrukken in hoeveel standaarddeviaties ze afwijken van het gemiddelde. Bijv. bij een gemiddelde van 100 en een standaarddeviatie van 20, kun je een datapunt van 80 ook zien als -1 standaarddeviatie. Bij een normaalverdeling geldt dat 68% van de datapunten plus of min 1 standaarddeviatie van het gemiddelde afliggen, 95% ligt plus of min 2 keer de standaarddeviatie van het gemiddelde en 99.7% ligt plos of min 3 keer de standaarddeviatie van het gemiddel.
door (49.7k punten)
geselecteerd door
...