Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de cursus komen we de combinatie tegen tussen moderatie en herhaalde metingen, dat zien we terug in multilevelmodellen met interactie. We voegen we dan de variabelen met een * ertussen toe aan de MIXED syntax.

Hoe zit dit met de combinatie van meerdere meetmomenten en mediatie? Mediatie berekenen we (meestal) met process, hoe verwerken we hier bijvoorbeeld drie verschillende meetmomenten in?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (350 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
PROCESS is hoofdzakelijk gemaakt om modellen met slechts één predictor en één criteriumvariabele, met daartussen meerdere mediatoren, te analyseren. Je kunt ook complexere modellen (met interactie-termen) onderzoeken met PROCESS, maar dat komt niet aan bod in deze cursus. De mengeling van mediatie en moderatie komt ook niet voor in deze cursus.

Je kunt met SPSS MIXED voor data met meerdere meetmomenten wel interacties onderzoeken, bijvoorbeeld, in geval van een interventiestudie, kijken of de lineaire daling (over meerdere meetmomenten heen) van klachten in één conditie sterker is dan in een andere. Je hebt dan een interactie tussen TIJD en CONDITIE. In de cursus komen alleen dit soort basismodellen aan de orde.  

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
...