Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voer ik een factor analyse alleen uit op de onafhankelijke variabelen, of ook op de afhankelijke variabele? Mijn afhankelijke variabele bestaat uit 3 verschillende dimensies, daarom denk ik dat het waardevol is om daar ook een factor analyse op uit te voeren. Maar dat weet ik dus niet zeker...
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een factoranalyse gebruik je om naar de samenhang van items in een meetinstrument te kijken, wat je ofwel doet tijdens de ontwikkeling van het meetinstrument, ofwel bij gebruik als je wil verifieren of er niet toevallig iets vreemds gebeurde in jouw steekproef.

Of je in een gegeven studie ervoor kiest om een variabele als onafhankelijke of afhankelijke variabele op te nemen, maakt dan niet uit. Je kunt dat dus prima doen voor je afhankelijke variabele!
door (77.8k punten)
...