Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Thema 2.2 - Vraag m.b.t. skewness in de gegeven voorbeelden

Onderaan thema 2.2 worden allerlei voorbeelden gegeven van de daarboven behandelde lesstof. Boven het geplotte voorbeeld van 'spitse verdeling' staat dat de skewness 0.522 bedraagt en impliceert dus een rechtsscheve verdeling. Echter, het histogram, de density plot en de boxplot lijken er op te wijzen dat de datapunten zich veel evenrediger aan beide kanten van de 0 (op de x-as) bevinden. Zie ik iets over het hoofd, of is de in cijfers uitgedrukte skewness incorrect en te sterk/hoog vergeleken met de grafische datarepresentaties? (Zeker vergeleken met de andere voorbeelden daaronder/boven, zoals de skewness van de 'platte verdeling' (= 0.072) waarvan de scores net zo evenredig verdeeld lijken aan beide zijden van de 0 op de x-as. En vergeleken met de 'rechtsscheve verdeling' waarvan de skewness 0.837 bedraagt, wat wordt beaamt door de andere plots die bij deze datareeks horen.)

Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie, Groeten Rene

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het lijkt hier inderdaad om een foutje te gaan. De verdeling lijkt niet scheef te zijn, dus de skewness moet dan waarschijnlijk .05 zijn i.p.v. .5. Dit wordt z.s.m. bekeken en aangepast.
door (47.3k punten)
...