Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij opdracht 1.3.2 moet een tweefactorenanaylse worden gedaan, maar ik lees ik Bron 4 dat je goed moet onderzoeken welk model (eenfactoranalyse of tweefactoranalyse) het best passende model is. Waarom moeten we hier gelijk naar een tweefactorenanalyse? Is dat omdat jullie zelf al een éénfactoranalyse gedaan hebben en hebben gezien dat de tweede factor een eigenwaarde van > 1 heeft?

Tweede vraag: Waarom moet de oplossing met 'Oblimin' geroteerd worden? Wat is het verschil met Promax waar in Bron 4 over gesproken wordt?
in Cross-sectioneel Onderzoek (PB0802) door (360 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er worden hier twee factoren getrokken voor het voorbeeld; niet omdat dat noodzakelijk het beste aantal factoren is. Onthoud: er is geen 'waar' aantal factoren - factoren zijn een middel voor datareductie.

Oblimin en Promax hebben beiden voor- en nadelen die ze geschikter maken voor verschillende situaties (zie bijvoorbeeld https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/SSLVMB_24.0.0/spss/base/idh_fact_rot.html). Dit gaat echter te ver voor de lesstof, ook omdat de verschillen voor een deel in efficientie van de methoden zit, en dat maakt tegenwoordig niet veel meer uit.
door (75.1k punten)
...