Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoe bereken ik in Gpower hoeveel proefpersonen er nodig zijn voor moderatie in een rm anova?
in Methodologie door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Niet, volgens mij - die is afhankelijk van de covariantiematrix van de variabelen in je voor- en nameting. In G*Power kun je die volgens mij niet invoeren (maar msch dat een van mijn collega's hier meer over weet).

In het algemeen is G*Power alleen geschikt voor heel rudimentaire power-analyses; zogauw je een multivariaat design (i.e. met in totaal meer dan 2 variabelen) hebt, berust G*Power op een serie aannames die snel onhoudbaar worden naarmate de complexiteit toeneemt.

Vaak heb je voor complexere designs simulaties nodig, hoewel het misschien algebraisch uit te rekenen is als je geen covariaten hebt, en 2 meetmomenten, en alleen twee voorspellers en die interactieterm.

Als je dan een factorieel experimenteel design hebt (en dus beide factoren beinvloedt) dan kun je het misschien gewoon beschouwen als de interactieterm in een gewone factoriele anova, waarbij je als afhankelijke variabele naar verschilscores kijkt.

Dat kan sowieso in G*Power.

Het kan in dit verband ook inzichtelijk zijn om deze blog post te bestuderen: https://statmodeling.stat.columbia.edu/2018/03/15/need-16-times-sample-size-estimate-interaction-estimate-main-effect/

Daar staan wat rekenvoorbeelden in.
door (77.8k punten)
...