Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi!

Bij het doornemen van de cursusstructuur en stof zie ik dat dit er vaak vrij theoretisch op in gaat, hoe iets wordt berekend en hoe getallen of bepaalde weergaven tot stand komen. Dit geeft de impressie dat je alle theorie van hoe getallen tot stand komen volledig moet begrijpen en uit je hoofd kennen.

 Als ik dan vervolgens bezig ga met het zelf-analyseren en de verwerkingsopdrachten, komt alles zo uit SPSS rollen en wordt enkel gevraagd naar praktische implicaties ervan. Dit komt in mijn ervaring niet overeen met de wijze waarop de cursusstof wordt uitgelegd en doorgenomen.

De cursusstof gaat vrij diep in op alles, hoe getallen tot stand komen etc. met soms vrij omslachtige uitleg. Terwijl vervolgens veel dingen zo uit SPSS komen rollen en de vragen een stuk eenvoudiger zijn dan de stof doet vermoeden.

Mijn vraag is dan ook in welke mate je voor het tentamen en de afronding daadwerkelijk van alle cursusstof volledig uit je hoofd moet kennen hoe alles tot stand komt en ontstaat, of dat begrijpen wat een getal je zegt en wat je er praktisch mee kunt voldoende is.

Hopelijk is mijn vraag helder. Alvast dank voor het antwoorden!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.3k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het is zowel belangrijk dat je begrijpt wat de theorie is achter bepaalde concepten en analyses en dat je het praktisch kunt uitvoeren. Ook wordt om deze reden geoefend met het handmatig berekenen van allerlei dingen. In de praktijk doen we bijna alles met software, maar ook daarbij is het nog steeds belangrijk dat je begrijpt wat de achterliggende gedachte is. Zonder theorie leer je enkel wat trucjes toepassen.

Bij het tentamen gaat het er vooral om dat je de stof begrijpt. Dat geldt zowel voor de theorie als de praktische uitvoering. Het tentamen is een meerkeuze tentamen, dus er zal nooit gevraagd worden om uitgebreide theorie letterlijk te reproduceren. Wel kan er gevraagd worden naar allerlei theoretische aspecten. Ook moet je van te voren een aantal analyses uitvoeren met software, er zal je niet gevraagd worden handmatig iets uit te rekenen. Zie de oefententamen voor concrete voorbeelden van tentamenvragen.
door (49.7k punten)
...