Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In eigenlijk alle. Bij het meetbaar maken van een construct vind een operationalisatie plaats; dus er wordt gekozen hoe het construct gemeten en uitgedrukt kan worden. Deze operationalisatie is het moment dat het meetniveau gekozen wordt.

Leeftijd is een construct. Het is een keuze om dit in jaren, dagen, maanden of in globale categorieen zoals jong vs oud, of pubers vs adolescenten in te delen. Deze keuzen zijn in wezen filosofische keuzen. Een objectieve insteek in termen van 'dagen sinds geboorte' kan voordelen hebben in een context, en heeft en voordeel van een hoog meetniveau. Maar een keuze in termen van 'ontwikkelingsniveau' levert misschien een lager meetniveau op, maar ligt theoretisch mischien wel dichter bij wat je als onderzoeker écht met leeftijd bedoelt te zeggen.

Zodra iets gemeten of geobserveerd gaat worden is het meetniveau al bepaald.
door (59.6k punten)
...