Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Docent,

Waarom leren we SPSS te gebruiken (met een prachtig uitgebreid boek van Andy Field), om daarna in de oefencasus enkel syntax van R tegen te komen?
De stof is interessant, maar ook redelijk abstract, het zou fijn zijn als er bij de uitleg ook de commando's van SPSS worden genoemd, zodat ik kan nagaan of ik het juist/onjuist doe.

Alvast bedankt voor uw antwoord.
in SPSS door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In Inleiding data-analyse wordt de stof zoveel mogelijk software onafhankelijk aangeleerd. Er wordt de keuze gegeven uit 3 software pakketten, waarvan alle 3 de basis wordt beschreven. Die basis is voldoende om alle analyses in de cursus te kunnen doen. In de uitwerkingen in het werkboek wordt echter enkel uitwerking laten zien die gemaakt worden met R en in het boek van Field die ook bij de cursus hoort wordt enkel uitleg gegeven over SPSS (waarbij we in de cursus enkel Syntax geven en Field het juist uitlegt via het menu). Dit tezamen zorgt voor een diverse uitleg die hopelijk resulteert in basis kennis over analyseren die enigszins onafhankelijk is van de software die je gebruikt.

Bij de oefenopdracht wordt enkel R script gegeven. Er zou gekeken kunnen worden of we in het vervolg ook SPSS syntax gegeven kan worden. Echter zijn de opdrachten die hier verwacht worden vrijwel gelijk aan die eerder geoefend worden in het werkboek en die in het zelf analyseren in de praktijk worden aangegeven. Als je dat opvolgt zou je output grotendeels overeen moeten komen met die in de terugkoppeling.
door (49.7k punten)
...