Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Goedemiddag, ik begrijp de uitwerking van vraag 4, Thema 8 IDA niet. Er staat daar:

Independent samples t-test (tested for equal variances, p = .691, so equal variances)

Dat begrijp ik niet. Bij Sig (2-tailed) staat namelijk wel 0.0000 en bij de ANOVA test .0000. Ook bij Welch staat Sig 0.000. Wat zie ik verkeerd? 

Groeten, Monique

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er staat hier "tested for equal variances", dat betekent dus de Levene test of aan de aanname van gelijke variantie in beide categorieen wordt voldaan. Als die toets niet significant is betekent dit dat er geen afwijking is en dat dus aan deze aanname wordt voldaan. Vandaar dat er bij staat "so equal variances".

Dit staat los van de interpretatie van de toetsen zelf, dit zegt alleen maar dat aan de aanname voldaan is en dat je dus die toets mag doen.
door (49.7k punten)
Hoi Natascha,

Dat snap ik dus niet. Je zegt in de 1e alinea dus; de toets is niet significant, want er is geen afwijking, dus 'equal variances'.

Maar wat zegt die 0.000 dan, want dat is dan weer 'wel significant', maar dan gaat het over het verband?

Groeten, Monique
Het gaat om twee aparte toetsen. Eerst wordt de aanname getoetst dat de variantie van de groepen gelijk is. Als deze toets niet significant is betekent dit dat er geen substantieel verschil is tussen de varianties en dus aan de aanname wordt voldaan.

De t-toets, de ANOVA en de Welch test toetsen of er een verschil in gemiddelde is tussen de groepen. Als deze toets niet significant is dan is er geen verschil, en als het wel significant is dan is er wel verschil.

Eerst wordt dus de aanname getoetst, die bepaalt of je uberhaupt een vervolg toets mag doen. Als nl. niet aan die aanname wordt voldaan moet je een correct toepassen, dus t-toets voor ongelijke varianties of de Welch test i.pv. ANOVA. Tegenwoordig zeggen we overigens dat het beter is om altijd naar een correctie te kijken omdat die beter zijn.
...