Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedemorgen,

Ik zag dat vraag 10, oefententamen 1 IDA, fout is. De vraag is namelijk: alles wat varieert is een variabele. In thema 1 staat ook omschreven dat dit zo is. Antwoord zegt echter onjuist.

Groeten, Monique
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)
bewerkt door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Omdat een variabele iets is dat varieert betekent nog niet dat alles wat varieert een variabele is. Alle koeien zijn dieren maar dat maakt nog niet alle dieren koeien.
door (49.7k punten)

Ik vraag me af of dit antwoord iets verduidelijkt. 

@ M Verduijn. In Oefententamen 2, vraag10 is de stelling: 

10.1 Alles dat varieert is een variabele.

a juist

b onjuist

Het juiste antwoord hier is volgens het antwoordblad A: juist, dus conform youlearn 1.4. 

Echter in oefententamen 1:10 is de stelling:

10.1 Een variabele is iets dat altijd varieert.

a onjuist

b juist

Het antwoord hier is volgens het antwoordblad: A, onjuist. Dit omdat een variabele niet hoeft te varieren. Zie de 1e zin van de definitie van variabele in de woordenlijst: Variabele: Een variabele is iets dat kan variëren. 

Maar Natascha, dan zou je toch juist verwachten dat het onjuist is? Je legt zelf uit dat omdat een variabele iets is dat varieert het nog niet betekent dat alles wat varieert een variabele is.. Lees ik het nou verkeerd? Maar daarmee zeg je toch dat de stelling "Alles dat varieert is een variabele" ONJUIST is? Ik heb dyslexie, dus het kan ook aan mij liggen. Maar ik zie het niet meer, ook niet na 10x lezen...

Of is alles wat varieert te vergelijken met koeien en een variabele dan een dier?

Laten we voorop stellen dat dit niet de beste tentamen vraag is. Het gaat zo meer om begrijpend lezen, dan om het toetsen van inzicht.

De toelichting van sevinkm geeft al wat meer verheldering. De vraag in oefententamen 1 lijkt me duidelijk: hier staat dat een variabele iets is dat altijd varieert en dat klopt niet omdat dit kan niet altijd hoeft.

De vraag in oefententamen 2 is een beetje een vage. Ik ging er dus in eerste instantie vanuit dat wat jij zei klopte en dat deze vraag onjuist was. Ik zie nu in de terugkoppeling dat de vraag wel juist is. Dat is natuurlijk ook zo als je kijkt naar de context van het onderzoek. In je onderzoek is alles wat daar varieert een variabele. Echter, zoals de zin hier los staat gaat mijn koeien en dieren vergelijking nog steeds op.
0 leuk 0 niet-leuks

volgens mij komt de vraag uit oefententamen 2.

tentamen 1 vraagt: Een variabele is iets dat altijd varieert

door (140 punten)
...