Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij oefententamen 2 vraag 67 IDA moet je beantwoorden welk betrouwbaarheidsinterval hoort bij welke onderzoeker/statistische toets.

67.1 Twee onderzoekers doen een studie om de beoordeling van de foldertjes voor de OU cursussen Inleiding in de psychologie en Onderzoekspracticum inleiding data analyse te vergelijken. De eerste onderzoeker meet 100 deelnemers, laat 50 deelnemers de ene folder beoordelen en 50 deelnemers de andere, en doet een onafhankelijke t-toets om de uitkomsten te vergelijken. De tweede onderzoeker meet ook 100 deelnemers, maar laat elke deelnemer beide folders beoordelen en voert een gepaarde t-toets uit. De ene onderzoeker vindt een 95% betrouwbaarheidsinterval van [0.54; 1.08] en de andere onderzoeker vindt een 95% betrouwbaarheidsinterval van [0.3; 1.11].

Welk betrouwbaarheidsinterval hoort bij welke onderzoeker?

a De eerste onderzoeker vindt het [0.54; 1.08] interval, de tweede onderzoeker het [0.3; 1.11] interval.

b De eerste onderzoeker vindt het [0.3; 1.11] interval, de tweede onderzoeker het [0.54; 1.08] interval.

Het antwoord hoort ''b'' te zijn. Ik snap niet waarom de eerste onderzoeker, die een onafhankelijke t toets doet, het interval heeft van [0,3; 1,11] , en de andere onderzoeker, met een afhankelijke t toets, het interval heeft van [0,54; 1,08]. 

Bij voorbaat dank

Joeri van Tienen

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (230 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Volgens mij zit het zo:

Een gepaarde t-toets heeft meer power dan een onafhankelijke t-toets, hierdoor is het betrouwbaarheidsinterval ook smaller als de steekproef wel even groot is. Het interval .54-1.08 is smaller en hoort dus bij de gepaarde t-toets.
Er is vast een docent die kan vertellen of dit volledig klopt, maar volgens mij zit het zo.
door (570 punten)
geselecteerd door

Perfect.

Bij een gepaarde t-toets maak je gebruik van de afhankelijkheid in je data (i.e. je kunt de datapunten 'paren'/koppelen), waardoor je nauwkeuriger kunt schatten.

(Terzijde: qua design kun je natuurlijk last hebben van volgorde effecten; en hoe je het ook wendt of keert, 50 datapunten per folder is wel erg weinig. Maar daar ging de vraag niet over :-))

Bedankt voor jullie reacties. Ik had hier nog niet over nagedacht.
...