Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Vaak staan onderdelen in een formule rechtstreeks achter elkaar. In de uitleg die volgt staat er (meestal of altijd) dat de onderdelen dan vermenigvuldigd dienen te worden. Kan ik dit als regel aannemen? Dat als onderdelen achter elkaar staan in een formule, dat deze altijd met elkaar vermenigvuldigd dienen te worden?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (320 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij formules wordt vaak het vermenigvuldig teken weggelaten, maar volgens mij alleen als er getallen tussen haakjes staan. Bijv. bij deze (zelfverzonnen) formule: 5 (x-y) + (x + y) - 12 (x + y)

De eerste regel die je altijd toepast is het ezelsbruggetje Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord. Dit is de volgorde waarop je dingen doet in een formule. M = Machtverheffen, V = vermenigvuldigen, D = delen, W = worteltrekken, O = optellen en A = aftrekken. De overstijgende regel is dat je altijd eerst doet wat tussen haakjes staat.

Om bovenstaande formule op te lossen bereken je dus eerst x-y en x+y. Vervolgens doe je 5 maal de som van x min y. Dit antwoord tel je op bij de som van x + y. Voordat je hier iets van af trekt, doe je eerst 12 x de soms van x en y.

Het korte antwoord is dat als er geen andere informatie staat je er vanuit kunt gaan dat het om vermenigvuldigen gaat.
door (49.7k punten)

Kleine toevoeging: Meneer Van Dale Wacht op Antwoord is een verouderd model. Sinds de jaren 90 is de bewerkingsvolgorde iets aangepast. Bottomline: Haakjes zijn nu een aparte (en eerste) bewerking, en Worteltrekking wordt nu hogere prioriteit gegeven, gelijk aan machtsverheffen.

Het nieuwe ezelsbruggetje dat ik vaak hoor is:

Hoe Moeten Wij Van De Onvoldoendes Afkomen’.

  • Haakjes
  • Machten / Wortels
  • Vemenigvuldigen / Delen
  • Optellen / Aftrekken 
...