Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij verwerkingsopdracht 6.3.3 van IDA moet ik voor de variabele Angst1 de boxplots en de beschrijvingsmaten voor mannen en vrouwen apart bestellen in SPSS. In het antwoord op de vraag staat dat ik de variabele kan splitsen via het menu; analyze, descriptives, explore. Ik heb vervolgens Angst1 in Dependent List gezet en bij Label Cases by heb ik Gender gezet. Maar dan krijg ik een lange lijst waarschuwingen en niet de output de ik nodig heb.

Wat moet ik doen om een variabele te splitsen in (bijvoorbeeld) mannen en vrouwen?
in SPSS door (320 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De handelingen die je beschrijft zijn correct en zouden moeten werken. Het kan zijn dat je om andere redenen foutmeldingen krijgt. Kun je aangeven wat de foutmelding precies zegt?
door (47.3k punten)
Beste Natascha,

Ik kreeg geen foutmelding, maar een lange lijst met 'waarschuwingen' en vervolgens gegevens die onbruikbaar zijn, bijvoorbeeld een aantal boxen met een streep erin.

Ik heb het zojuist nog een keer geprobeerd en nu krijg ik wel output, maar die is nog steeds onbruikbaar. De beschrijvende gegevens zijn niet gesplitst en ik krijg één boxplot, waar aan de ene kant outliers van mannen staan en aan de andere kant outliers van vrouwen.

Groet Michelle
Met foutmeldingen bedoel ik de waarschuwingen die SPSS geeft. Zonder die te zien weet ik niet wat er bij jou mis gaat.

Let er ook op dat alle output in de cursus gemaakt is in R, dus wat jij uit SPSS krijgt gaat er altijd anders uitzien dan in de cursus. Het gaat er vooral om of je dezelfde gegevens kunt vinden.
Ik begrijp het.

Vervelend genoeg heb ik vaker problemen met SPSS. Als ik een handeling herhaal die eerder een goed resultaat heeft opgeleverd gebeurt het soms dat ik vervolgens geen bruikbare resultaten krijg. Het splitsen van de data zoals in de situatie waar mijn vraag over gaat is mij bijvoorbeeld op dezelfde manier (waarvan jij ook zegt dat die klopt) eerder wel gelukt.  

Wat heel lastig is, is dat de uitkomst (een foutmelding/waarschuwing of iets anders) niet iedere keer hetzelfde is. Daarom kan ik moeilijk aangeven wat nou precies de uitkomst is.

Op het moment ben ik met de analyse van de tentamencasus bezig en loop ik weer vast. Ik krijg bijvoorbeeld geen histogram en geen boxplot. De descriptives krijg ik wel. Ik heb dezelfde handelingen herhaalt die tijdens de oefeningen de benodigde gegevens wel gaven. Ik doe voor mijzelf dus niets nieuws.

Zou het aan mijn laptop kunnen liggen dat SPSS hapert? Het 'runnen' van de commando's duurt soms ook heel lang.
...