Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
45.1 Een onderzoeker vindt twee correlaties. Het 95% betrouwbaarheidsinterval van de ene is [-.3; .09], en van de andere [.22; .55].

Kan de onderzoeker concluderen dat in deze populatie de eerste correlatie kleiner is dan de tweede?

a Ja, op basis van die correlaties is dat plausibel. (juist)

b Nee, de betrouwbaarheidsintervallen geven hier geen informatie over.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (250 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Een correlatiecoeffient is de correlatie die in je steekproef gevonden wordt. Echter zijn we niet geinteresseerd in wat er in jouw steekproef gebeurt, maar welke uitspraken we kunnen doen over de populatie. Daarom kijken we hiervoor naar de betrouwbaarheidsintervallen.

De betrouwbaarheidsintervallen geven aan dat de eerste correlatie in de populatie waarschijnlijk ergens ligt tussen de -.3 en .09, de tweede correlatie tussen de .22 en .55. Het is dus waarschijnlijker dat de tweede correlatie groter is, deze is immers altijd minstens .22. Bovendien is er ook een kans dat de eerste correlatie in de populatie 0 is, dus dat er helemaal geen correlatie aanwezig is.
door (46.9k punten)
geselecteerd door
...