Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Kunt u mij uitleggen waarom het juiste antwoord "Geen van de medicijnen vermindert depressie in vergelijking tot de placebo" is?

Volgens de tabel staat er bij placebo vs hoge dosis een p-waarde van .021 waarop ik dacht dat hierbij dus wel een significant effect was.


 

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (510 punten)

2 Antwoorden

1 leuk 1 niet-leuk
Je ziet bij main difference dat het verschil tussen placebo en bijv. lage dosis -1.000 is. Dat houdt in dat mensen in de placebo groep 1.000 beter scoren dan in de lage dosis groep. En bij hoge dosis is dit -2.8. Dus de placebo groep is ook hier beter af dan de hoge dosis groep.

Maar ik begrijp niet hoe je op basis van de resultaten kunt uitsluiten dat er 1 medicijn goed werkt en de andere 3 ontzettend slecht. Ik zie niet hoe je op basis van dosis een uitspraak kunt doen over de werking van 4 medicijnen.

grs Klaasje
door (260 punten)
Ik begrijp de vraag misschien niet helemaal, maar wordt er ergens gesteld dat er een medicijn goed werkt? Ik dacht dat de antwoorden enkel relatief waren, dus de werking in verhouding tot de placebo?
Beste Ron Pat-el ,

Ik krijg de vraag helaas hier niet geplakt. Het juiste antwoord volgens de feedback is: Geen van de medicijnen vermindert depressie in vergelijking tot de placebo.

Dit wordt gesteld, terwijl er enkel informatie over de dosis wordt verschaft. Om dan een uitspraak te kunnen doen over vier medicijnen, vind ik wat kort door de bocht.

Mvg Klaasje Hendriks-Ruijters
Ah, dan moet ik de vraag nog even goed lezen, maar als ik het dan goed begrijp zijn er niet vier medicijnen, maar twee [placebo, medicijn] en dat die tweede slechts verschilt in dosis?
0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb dezelfde vraag. In reactie op Klaasjes reactie: een lagere BDI betekent minder depressiesymptomen. Daarmee kun je toch niet stellen dat de mensen in de placebogroep die hoger scoren het dus beter doen?

Is het niet zo dat de hogere dosis conditie lager scoort en daarmee voor hen het medicijn werkt (want de p-waarde is significant)?
door (570 punten)
Je ziet boven die kolom waar -1000 staat dat je placebo-dosis moet doen. Dus zeg dat  de placebogroep 8000 scoort, dan scoort de dosis groep 9000 en daarmee depressiever.

grs Klaasje
Bedankt voor je reactie! Ik snap het nu!
...