Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Vraag 5 van oefententamen 1  Experimenteel Onderzoek luidt: Een OU docent neemt tijdens zijn bijeenkomst een experiment af op zijn studenten. Hiervoor krijgen studenten 2 soorten voorlichtingsmateriaal te lezen en wordt vervolgens gemeten hoe overtuigend ze het materiaal vinden. Op welke wijze wordt de externe validiteit NIET bedreigd?  

a. statistische regressie

b. interactie tussen voormeting en experimentele stimulus  

Antwoord a behoort bij de interne validiteitsbedreigers en antwoord b bij de externe.

Het antwoord moet b zijn. Maar a zou toch ook goed moeten zijn? Als het geen externe validiteitsbedreiger is wordt de externe validiteit toch niet bedreigd?

Ik hoor graag van jullie!

Grs Klaasje
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (260 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hoewel een begrijpelijke interpretatie is het inderdaad geen externe validiteitsbedreiger, en kan het de externe validiteit daarom ook niet bedreigen. Om het voorbeeld ad absurdum te trekken, de externe validiteit van het experiment wordt ook niet bedreigd door een komeetinslag. Hier wordt duidelijker dat de conclusie en het premisse geen logische koppeling hebben;

Dus inderdaad, de externe validiteit wordt niet bedreigd door zaken die het niet kunnen bedreigen; deze petitio principii is altijd waar, maar weinig informatief. Hoewel de vraag 'juridisch' dichtgetimmerd zou zijn als gesteld zou zijn 'welke mogelijke bedreiger van de externe validiteit heeft in dit experiment de externe validiteit niet bedreigd'. Deze formulering is wellicht sluitend, maar het middels is (leesbaarheid in acht nemend) erger dan de kwaal.
door (63.0k punten)
...