Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
De vraag die is gesteld: welke van de twee stellingen is juist? Waarbij het juiste antwoord is dat geen van de twee medicijnen depressie vermindert in vergelijking met de placebo. Met als uitleg daarbij wordt er verwezen naar de kanskapitalisatie.

Echter, als ik het goed begrijp uit de tekst is er al gecorrigeerd met Bonferonni en is 'placebo' met 'hoge dosis' significant. Ik begrijp dus niet waarom het juiste antwoord is dat geen van de twee medicijnen depressie vermindert?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (130 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Even simpel uitgelegd:

Op basis van de waardes van die oefenvraag kun je ook het gemiddelde van alle groepen berekenen (Want de vergelijking is het gemiddelde van (I) groep minus het gemiddelde van (j) groep). Op basis van deze gegevens kom je op een mean van:
Placebo 8000
Hoge dosis 10800
Lage Dosis 9000
( hier zie je dus al dat de gemiddelde BDI score in de Placebo groep lager is dan het gemiddelde BDI in hoge en lage dosis EN hoe hoger de bdi score hoe meer depressieklachten).

Placebo gemiddelde 8000 minus hoge dosis gemiddelde 10800 = -2800, placebo minus lage = -1000 etc etc etc etc.
Residuen is hoge dosis minus placebo en lage dosis minus hoge dosis.
Dan is het alleen nog kijken of dit verschil dan ook daadwerkelijk significant is.
De Placebo groep heeft dus MINDER depressieklachten dan de lage / hoge dosis groep en de lage heeft minder klachten dan de hoge dosis groep. Oftewel: geen effect.
door (280 punten)
...