Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Gerelateerd aan voorgaande vraag & antwoord, vraag ik me af hoe het komt dat de uitkomst verschilt tussen BY en WITH bij verschillende meetmomenten (tijd) wanneer je de rest van de syntax gelijk houdt, zoals bijvoorbeeld bij deze syntax:

Syntax 1:

MIXED verbondenheid BY conditie tijd
/PRINT=SOLUTION TESTCOV
/METHOD= REML
/FIXED=INTERCEPT conditie tijd
/RANDOM=INTERCEPT | SUBJECT(leerlingid)
/REPEATED=tijd | SUBJECT(leerlingid) COVTYPE(AR1)

Syntax 2:

MIXED verbondenheid BY conditie WITH tijd
/PRINT=SOLUTION TESTCOV
/METHOD= REML
/FIXED=INTERCEPT conditie tijd
/RANDOM=INTERCEPT | SUBJECT(leerlingid)
/REPEATED=tijd | SUBJECT(leerlingid) COVTYPE(AR1)

De F-waarde en de -2LL zijn bijvoorbeeld verschillend. Hoe komt dit? Dit kan ook gevolgen hebben voor de conclusies bijv.
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Achter BY staan variabelen die als nominaal/categoraal behandeld worden in SPSS MIXED. Achter WITH staan variabelen die numeriek zijn, waar dus mee gerekend wordt (denk daarbij aan covariaten die lineair samenhangen met de afhankelijke variabele).

MvG, Rolf

P.S. Dit komt aan bod in de online les vanavond.
door (13.1k punten)
Dank voor je snelle antwoord!

In dit geval krijg je met BY meer inzicht in wat het effect is van ieder moment en het verloop tussen de momenten, dus lijkt mij van meerwaarde (afhankelijk van de hypothese uiteraard). Maar misschien denk ik hier nu helemaal verkeerd en zit er nog een andere 'adder onder het gras' die maakt dat WITH misschien meerwaarde heeft?
...