Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik zou graag weten of ik het volgende goed bedacht heb. Gewoon theoretisch bekeken.

Stel ik heb een ANCOVA uitgevoerd met 1 covariaat. Deze covariaat heeft dan een sum of squares van bijvoorbeeld 31.500. Vervolgens wil ik kijken wat een eventuele tweede covariaat bijdraagt aan het model. Op zich doet die twee covariaat niet zo heel veel aan de significantie of de n2. Alleen Covariaat 1 blijkt na toevoeging van Covariaat 2 een Sum of Squares te hebben van 14.895 en Covariaat 2 heeft een sum of squares van 15.105, (totaal 30.000). Het corrected model is wel met 10.00 toegenomen (gaat bv van 58.00 naar 68.00), waarbij 1 onafhankelijke een hogere SS heeft gekregen en de andere onafhankelijke een lagere, net als de ss van de interactie. Klopt het dan wanneer ik denk dat

1. De twee covariaten hangen waarschijnlijk sterk samen want,

2. De tweede covariaat pakt bijna de helft van de verklaarde variantie van covariaat 1,

3. De 2e covariaat voegt vrij weinig toe, dus kan er net zo goed uit.

4, Het maakt dan niet zoveel uit of ik covariaat 1 of covariaat 2 toevoeg aan het model?

Begrijp ik het zo dan goed of niet ?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (280 punten)
Op basis van de SS zelf vind ik het lastig om tot een antwoord te komen. Voor de zekerheid: is deze benadering via de SS iets wat in een van onze bronnen staat?
Nee, dit betreft vooral een nieuwsgierige, interesse vraag (aangezien ik niet zo wiskundig ben aangelegd ;-), het heeft dus ook geen betrekking op een tentamenopdracht (dat is al ingeleverd) of iets dergelijks. Het is meer toekomst-begrip-achtig-gericht, zoiets. Ik heb dus eerst, zoals het hoort, alles in het in het geheel bekeken, dus de samenhang, p-waarde etc. Maar, omdat zowel in Field als in Youlearn verwezen wordt naar de vergelijking SS van de error met en zonder covariaat, viel mij dit op toen ik dus naar de SS ging kijken in vergelijking met het toevoegen van de extra covariaat met de andere covariaat. En toen vroeg ik mij af, is dat van belang? Is dit iets waar je normaal  gesproken ook naar kijkt als er zo weinig veranderd aan de sig. waarde en het corrected model? Het hield me bezig zeg maar :-), Vervolgens heb ik toch nog een correlatie analyse gedaan tussen de twee covariaten en het bleek dat er dus een sterkere samenhang aanwezig was tussen de twee covariaten dan de samenhang van de covariaten afzonderlijk met de afhankelijke variabele. Dus concreet, betekend dat dan iets of gewoon niets of of of ?

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...