Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks

Bij het thema ''Zelf analyseren in de praktijk'' staat er in het kopje 'Variabelen herbenoemen' dat dit gedaan kan worden met het volgende commando:

DATASET ACTIVATE dat.
RENAME VARIABLES oudenaam = thisIsTheNewVariableName.

Nu weet ik hoe Syntax kan openen. Maar hoe kan ik dit commando (en commando's in het algemeen) invoeren?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (180 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je opent in SPSS een Syntax venster, dat kan een nieuw leeg venster zijn of een bestaand document waar als commando's in staan. Vervolgens kopier je de tekst uit het document in dit Syntax venster (overtypen mag ook, maar dan heb je het risico dat je foutjes maakt). Vervolgens selecteer je het commando en druk je op het groene driehoekje of run in het menu.

In plaats van kopieren kun je ook zelf commando's toevoegen of opmerkingen (gebruik * en spatie en dan je opmerking, bijv. opdracht 3.5.2). Een andere manier is via het menustructuur een analyse te selecteren en i.p.v. op het laatst op ok te drukken, druk je op Paste. Dan wordt die analyse in je syntax venster geplakt.
door (49.7k punten)
Kan het ook zijn dat dit in SPSS 26 anders is dan de commando's die in de cursus momenteel staan? Ik probeerde het commando uit het topic net uit, maar kreeg onderstaande foutmelding: ERROR 5215 in column 18.
Het maakt niet uit welke versie van SPSS je gebruikt. Aan een foutmelding alleen kan ik niet opmaken wat er misgaat, maar je kunt een aantal dingen checken: 1. heb je de juiste variabele namen ingetypt? 2. Heb je de juiste waardes gebruikt? 4. Eindig je het commando met een punt? 3.Eindig je het commando met EXECUTE? Sommige commando's werken alleen als je een nieuwe regel toevoegt met Execute gevolgd door een punt.
...