Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Dit betreft een vraag over post hoc correctie bij een covariantieanalyse.

Je hebt bijvoorbeeld twee onafhankelijke variabelen. De ene heeft twee groepen en de andere drie die je wilt vergelijken (plus een covariaat). Stel je kiest een Bonferroni correctie. Over zowel de twee groepen als de drie groepen vindt er dan automatisch via SPSS een Bonferroni correctie plaats op de EMM, terwijl deze alleen nodig is op drie groepen. Dus wanneer er voor post hoc is gekozen en je een Bonferroni correctie wilt doen over je variabelen dan kan er niet gekozen worden op welke variabele je een post hoc correctie wilt doen (zoals dat wel kan met ANOVA), maar gaat dit automatisch over beide variabelen ongeacht het aantal groepen. Voor twee groepen is een post hoc niet nodig, maar dit gebeurt dus nu wel.

Mijn vraag is: treedt er power verlies op bij de vergelijking van de twee groepen waarbij eigenlijk geen post hoc of post hoc correctie nodig is? Van deze variabele is de Syntax bijvoorbeeld (gender met m en v):

/EMMEANS=TABLES(Gender) WITH(covariaat) COMPARE ADJ(BONFERRONI)

Ik zou dan de post hoc en correctie weghalen, dan is dit de Syntax:  /EMMEANS=TABLES(Gender) WITH(covariaat)

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...