Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In opdracht 4.1.8 wordt de vraag gesteld wat je kan zeggen over de verklaarde variantie van het model en de error met en zonder covariaten. In het antwoord wordt alleen ingegaan op het effect op de SSerror, nl. dat deze lager wordt. Dit is naar verwachting.

Wat ik echter ook zie is dat SSmodel lager wordt indien rekening wordt gehouden met de covariaten. Deze bedraagt 33.57 wanneer geen rekening wordt gehouden met de covariaten, 6.62 wanneer alleen de voormeting als covariaat in de analyse wordt betrokken en 5.40 wanneer zowel de voormeting als het aantal uren aanwezig op kantoor als covariaten in de analyse worden meegenomen.

De verwachting zou zijn dat, indien SSerror kleiner wordt, SSmodel juist groter wordt. Hoe kan het dat SSmodel hier juist kleiner wordt?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De exacte oorzaak zal altijd giswerk blijven, maar het is wel uiterst onwaarschijnlijk dat de covariantie tussen X en covariaat exact nul is. Zodra de covariaat toegevoegd wordt zal daarom ook een stuk SS van het de onafhankelijke variabele verkleinen, omdat de variantie die uniek is aan de onafhankelijke variabele waarschijnlijk iets kleiner is, omdat het onwaarschijnlijk is dat er geen enkele gedeelde SS is met de covariaat, hoe klein ook. Simpeler gezegd: het effect van de onafhankelijke variabelen op Y zijn hoogstwaarschijnlijk niet 100% compleet onafhankelijk van de covariaat.
door (63.1k punten)
Dank voo rje antwoord Ron. In dit voorbeeld was inderdaad al aangetoond dat de covariaat afhankelijk is van de interventie. Dat zal deze daling veroorzaken.

O.b.v. van de theorie ga ik er echter wel vanuit dat indien wel is aangetoond met een toets dat de covariaat en de onafhankelijke variabele onafhankelijk zijn, de Sum of squares van het model wel groter wordt.
...